Jak vybrat kuchyňský sporák

Sporák je bezpochyby nepostrádatelným spotřebičem v každé kuchyni. Na www.dno.cz najdete řadu sporáku různých vlastností a proto jsme pro vás připravili tento článek, kde vám poradíme jak si vybrat ten pravý sporák do vaší kuchyně.

Vestavný nebo volně stojící ?

Volně stojící sporák, je ten klasický sporák, který přivezete zapojíte a vše funguje. Má snadnou instalaci a také s ním můžete jednoduše manipulovat. Volně stojící sporáky se hodí všude tam, kde nepotřebujete mít sporák jakou součást jednoho celku kuchyňské linky.

Pokud mluvím o vestavných sporácích, tak se spíše musíme bavit o vestavných varných deskách a vestavných troubách. U desek si pak můžete vybrat sklokeramické varné desky, elektrické varné desky, nebo plynové varné desky.
Velkou výhodou vestavných spotřebičů je to, že je zabudujete přímo do kuchyňské linky.

Plynový sporák nebo elektrický ?

Plynový sporák je nejdéle používaný a má plynové varné plotny(hořáky) včetně plynové trouby.  U plynové trouby je obtížnější pečení, protože hořák je pouze ze spodu a regulace teploty není tak přesná jak u elektrické trouby. Výhodou však jsou nižší pořizovací i provozní a náklady.

Velmi populární jsou tzv. kombinované sporáky, tedy kombinace plynových hořáků a elektrické trouby, kdy varné desky jsou na plyn a trouba je elektrická. Elektrická trouba má tu výhodu, že pečení je rovnoměrné a regulace teploty v elektrické troubě je velmi přesné. Toho je docíleno díky dvou topným tělesům, které jsou v troubě ve spodní i horní částí (u plynu je hořák pouze dole).  Kombinované sporáky jsou v současnosti nejrozšířenější na trhu, zejména pro jejich poměr cena/výkon.

Elektrické sporáky

Hlavní výhodou elektrického sporáku je elektrická trouba. U varné desky si můžete vybrat různé technologie a to:

  • Klasické litinové plotýnky

    Klasická varná deska, kterou známe z elektrických vařičů

  • Sklokeramické varné desky

    Oproti klasickým plotýnkám sklokeramická varná deska snižuje ztrátu energie při rozehřívání, je úspornější a bezpečnější. Některé desky jsou vybaveny tzv. zónami pro rychlejší rozehřátí (systémy Sprint start, HiLight zóny, Quick systém, Superrychlá zóna atd.).
    Ovládání sklokeramické desky může být mechanické nebo dotykové, u vyšších modelu jsou k dispozici displeje které informují o dění na varné desce.

  • Indukční varné desky

    Indukční varné desky pracují na principu tzv. indukce, kdy se teplo indukuje přímo v nádobí. Z toho vyplívá, že je třeba mít speciální nádobí, které ovšem je dnes stále rozšířenější. Hlavní výhodou je téměř nulová ztráta energie, vysoká úspornost a maximální bezpečnost.

Některé elektrické sporáky nabízejí i kombinaci sklokeramické a indukční varné desky.
Pří výběru elektrického sporáku, nebo varné desky dbejte na přívod, zda vám bude dostačovat 230V nebo sporák požaduje přívod 400V.

Jak je to se spotřebou energie ?

Rozdíly ve spotřebě u různých značek nejsou nijak rozdílné, vzhledem k tomu, že všichni výrobci používají stejnou technologií. Někteří výrobci uvádějí na sporácích a troubách energetickou třídu kdy A - nejlepší a G- nejhorší. Pozor, u elek. sporáku je výjimka a energetický štítek tam nemusí být. Potom je třeba se dívat na údaje o spotřebě, které výrobce udává. Pro orientaci je průměrná spotřeba el. trouby 2 až 3 kWh.
Zásadní rozdíl ve spotřebě najdeme tedy pouze mezi plynovými sporáky, skokeramickými deskami a indukčními deskami. Pokud by měl být měřítkem komfort a nízká spotřeba vítězí zde indukční desky.

Věříme, že vám tento článek pomohl v rozhodování a přejeme příjemný nákup v našem obchodě.

Nenašli jste zde odpověď na vaši otázku, nebo si nevíte rady ? Zavolejte nám a my vám rádi poradíme a odpovíme na vaše dotazy.